почивка в Йордания

Почивка в Йордания

Независимо дали приближавате Керак от древния Царски път на изток, или от Мъртво море на запад, поразителният силует на този укрепен град и замък веднага ще ви накара да разберете защо тук в продължение на хилядолетия са се решавали съдбите на царе и народи. Древна крепост на кръстоносците, Керак се намира на 900 м надморска височина и е разположен вътре в стените на стария град. Днес градът е дом на около 170 000 души и продължава да се гордее с редица реставрирани османски сгради от XIX в., ресторанти, места за отсядане и други подобни. Но несъмнено замъкът Керак е този, който доминира. Замъкът Керак представлява тъмен лабиринт от каменни сводове и безкрайни коридори. Най-добре запазените са под земята и до тях може да се стигне през масивна врата (попитайте на билетното гише). По-скоро внушителен, отколкото красив, замъкът все пак е впечатляваща представа за архитектурния военен гений на кръстоносците. Извън замъка посетителите могат да посетят площада на замъка, където красиви османски административни сгради от XIX в. са преустроени в туристически център с ресторанти, занаятчийски център и други съоръжения, групирани около централния площад.

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Върнете се назад във времето с пътуване до суровите земи на природния резерват Дана. Този обширен щрих от издълбани долини и хълмове със скални ребра, облечени в храсти планини и изсечени върхове, увенчани с рушащи се скали, е не само най-голямата защитена територия в Йордания, но и предлага поглед към вековния начин на живот на хората от Близкия изток, които са създали своя дом тук. Можете да пренощувате в къщички от сух камък в древните села или да изберете лагер под звездите - всичко това преди дни на походи из прашните каньони и наблюдение на редките нубийски ибекси по хребетите. Това е чудесно място за пътешественици, които обичат природата. Старият, старинен град Мадаба може да бъде открит, прилепен до ръба на известната Кралска магистрала, която се вие през прашните пустинни хълмове и самото историческо сърце на Йордания. Градът, доминиран от великолепната си позлатена джамия и колекция от остри минарета, крие и страхотни древни мозайки от епохата на Омаядите. В нишите и параклисите на православната катедрала "Свети Георги" също се крият чудесни византийски произведения на изкуството, без да споменаваме множеството стари римски руини в града. Ще можете също така да опитате йорданско мезе с подправки и димящо шише в избледняващите османски къщи по главната улица.

Екскурзия в Йордания

почивка в Йордания 2022

почивка в Йордания 2022

Издигащ се от северната базалтова равнина на Йордания, красивият Ум ал-Джимал е едновременно модерен град и древен археологически обект, дом на почти 2000 години завладяваща история и култура - набатейска, римска, византийска, омаядска, мамлукска, османска и съвременна. Бил е процъфтяващ земеделски център и спирка по пътя на кервана от Хиджаз до Дамаск. Могат да се разгледат над 150 добре запазени древни постройки, построени в квартали по криволичещи алеи и около подобни на хостели площади. Ум ал-Джимал е и модерна община, която има какво да предложи на своите посетители. Посещението ви в този град ще обогати археологическото ви преживяване с все още живото бедуинско културно наследство, в магазините в центъра и домовете на жителите. Само на 90 минути с кола от Аман, посещението на Ум ал-Джимал е лесна еднодневна екскурзия, която може да включва и други подобни обекти в Североизточна Йордания или дори замъците в пустинята.

почивка в Йордания със самолет

Най-накрая ще стигнете до неповторимата съкровищница (известна още като Al-Khazneh). Елинистичната фасада на тази забележителност, представена в почти всеки пътеводител и публикация в социалните мрежи за Петра, е едно от най-очарователните места за посещение в Йордания. Легендата разказва, че изсеченият в скалата паметник, който е построен като място за последен покой на набатейския цар Аретас IV, е бил скривалище на съкровището на египетски фараон по времето на Мойсей. Когато става въпрос за нещата, които да правите в Петра след Сик и Съкровищницата, приключението е по ваш избор. Разгледайте десетки гробници и къщи по Улицата на фасадите, изкачете стръмни стълби за страхотна гледка към Високото място на жертвоприношенията, застанете в страхопочитание пред Театъра и се разходете по впечатляващата улица с колонади. Ако краката ви все още не са твърде изморени, изкачете около 850-те изсечени в скалите стъпала до легендарния манастир. Впечатляващата структура, закътана в хълмовете, си заслужава пътуването. Ако сте си мислили, че Петра е невероятна през деня, изчакайте да я видите след като се стъмни. Запазете билети за шоуто "Петра през нощта", за да видите Сик и Съкровищницата, осветени от повече от 1500 трептящи свещи.

почивка в Йордания със самолет
почивка в Йордания на море

почивка в Йордания на море

Разположен само на 20 км северозападно от Джераш, Аджлун е място, което си заслужава да бъде посетено от туристите, които искат да видят някои от най-хубавите природни пейзажи в цяла Йордания. Планирайте да прекарате един ден в походи из горския резерват Аджлун - 13 квадратни километра девствена, открита горска територия. През пролетта районът е покрит с диви цветя, което дава възможност за впечатляващи снимки. Дръжте очите си нащрек за живеещите в района гребенести дикани и шарени хиени. Не забравяйте да посетите замъка Ajloun на върха на планината Auf. Той е построен през XII в. по следите на още по-стар византийски манастир, за да се предпази от нападенията на кръстоносците. Разположението му на върха на планината предлага широка гледка към долината на река Йордан.

почивка в Йордания хотели

Дълбоките и тесни каньони Хазали и Бурра са сред най-невероятните гледки в Уади Рум. Уади Рум има невероятна колекция от скални рисунки и надписи, които документират човешкото обитаване на пустинята в продължение на хиляди години. Кусейр Амра е отлична спирка на около 70 минути източно от Аман. Добре запазеният пустинен замък от VIII в., построен като кралски оазис в пустинята, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на невероятните си фрески. Посетихме Петра четири пъти: два похода при изгрев слънце, посещение през деня и нашата вечер в Петра през нощта. Нощна Петра - посещение на Съкровищницата на Петра на свещи - беше една от любимите ни вечери в Йордания. Древните руини на розовочервения град са осветени от светлината на свещи и е невероятно да изживееш Петра след настъпването на тъмнината. Издълбана в пясъчникова скала, Съкровищницата е най-сложната руина в Петра. Тя е първата гледка, която посреща посетителите, когато излязат от дългото и тясно дефиле, което бележи входа на града, и ни спря дъха.

Почивка в Йордания
почивка в Йордания със самолет
почивка в Йордания Мистрал Травел

Пригответе се да бъдете изумени от Петра. Едно от Новите7 чудеса на света, тази забележителност смайва съвременните посетители, откакто отдавна изгубеният град е преоткрит от швейцарския изследовател Жан Луи Буркхард преди повече от 200 години. Ще ви трябват поне два дни, за да разгледате всички забележителности около Петра, които включват повече от 800 регистрирани обекта. Но ако разполагате с повече време, няма да останете разочаровани, ако го прекарате тук. Да се разхождате из толкова древен град в толкова добре запазено състояние е преживяване като никое друго. Петра не си губи времето да впечатлява туристите. Веднага след входа ще видите загадъчните блокове на джиновете - внушителни каменни паметници, чието първоначално предназначение все още остава неизвестно, последвани от гробницата с обелиска. Това е само извадка от невероятните обекти, които предстоят. Оттук ще си проправите път през Сик - известната змиевидна пътека в каньона, обградена от високи стени. Огледайте се покрай стените, за да видите останките от историческите канали, които са били използвани за снабдяване на Петра с вода, както и ниши за свещени резби, известни като баети. Тези артефакти подсказват, че в даден момент Петра може да е бил смятан за свещен град. Обърнете внимание и на износената релефна скулптура на камили, водени от двама търговци.

почивка в Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

1. Петра - Древният град Петра е едно от най-уникалните и завладяващи места за посещение в Йордания. Той е включен в списъка на Новите 7 чудеса на света и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Някои от обектите, които трябва да посетите в Петра, са Театърът, Високото място за жертвоприношения, Манастирът, Съкровищницата и Улицата с колонадите. Докато сте тук, не пропускайте да се насладите на нощното шоу в Петра.

2. Мъртво море - Едно от най-уникалните преживявания, които можете да опитате в Йордания, е плаването в Мъртво море. Това е едно от най-квинтесенциалните туристически места в Йордания. Мъртво море е известно в цял свят с богатите си минерални води и с лечебните свойства, които утайката от Мъртво море има за кожата.

3. Уади Рум - Йордания е дом на доста уникални забележителности в света. Уади Рум е едно такова място, което определено трябва да бъде в списъка ви с места, които да посетите в Йордания. Точно от Долината на луната до каньона Хазали можете да прекарате една нощ на глемпинг и също така да се отдадете на впечатляващо наблюдение на звездите.

Плажът на Аман
 
Чистият пясък и спокойната вода са отличителните черти на този невероятно красив плаж. Плажът на Аман е една от най-посещаваните дестинации за почивка в Йордания. Зашеметяващата брегова линия има безупречен пясък, който се простира по протежение на чистите води.  Топлото слънце и кристално чистата вода го правят идеално място за гмуркане с шнорхел. Множество туристи посещават плажа на Аман през цялата година, което го превръща в оживена брегова линия.

Плаж Корал в Акаба
 
Ако търсите спокойствие, няма по-добър избор от плажа Корал.  Въпреки че този спокоен плаж предлага всичко, което имат и другите йордански плажове, именно спокойствието в околната среда го отличава от другите брегове. Можете да се отдадете на красивите гледки, далеч от тълпите и шумния град. Потапяйте се в чудесата на пейзажа без никаква намеса или смущения.

Спокойният плаж се намира на кораловия бряг на Акаба, който е най-добрият курорт в Йордания. Плитките и кристално чисти води предлагат най-добрия начин да се видят красивите коралови рифове и морските обитатели. Освен това, ако обичате да се гмуркате, бреговата линия е пълна с рифови образувания, което прави преживяването ви при гмуркане впечатляващо и ви дава чудесни шансове да изследвате морското дъно.

Йордания граничи с две морета - Червено и Мъртво.

Крайбрежната ивица на Йордания е 27 км и се простира покрай Червено море. Червено море се намира край бреговете на Източна Африка и полуостров Саудитска Арабия. Въпреки че се нарича Червено море, то не е точно червено. Наречено е така заради специфичен вид водорасли, които се срещат във водата и придават червеникаво-кафяв цвят.

Мъртво море може да се похвали с впечатляващо местоположение, тъй като граничи както с Израел, така и с Йордания. То се простира на 67 км дължина и до 18 км ширина по протежение на Йорданската рифтова долина. Както Израел, така и Йордания могат да се похвалят с много красиви плажове, които се простират покрай Мъртво море.

Плажовете на Йордания се намират в североизточната част и са в близост до хотелската зона. Плажовете в Йордания са много по-тихи от по-големите курорти в Израел, което ги прави идеално място за почивка на двойки. С множество удобни за туристите ресторанти, барове, кафенета и хотели това е идеална дестинация за почивка на Мъртво море.
 

Столицата на Йордания е Аман, основан през 19 век. От 1921 г. Аман е столица на страната. Аман е град с населениео от около 1 млн. души. Разположен е на 40 км североизточно от Мъртво море. Аман е безспорно най-големият град в Йордания. Укрепени селища съществуват в района от дълбока древност; най-ранните датират от халколитния период (ок. 4000-3000 г. пр. Хр.).
 

Валутата в Йордания е йордански динар.

1 JOD = 1,41 USD
1 JOD = 1,41 Euro

Приемат се както щатски долари, така и евро. USD е по-добър, тъй като е с повече или по-малко фиксиран курс, докато курсът на еврото се променя. Хотелите, магазините и ресторантите приемат плащания в USD.