Йордания

Йордания

Мястото на известното чудо с гадаринската свиня, Гадара е бил известен навремето като културен център. Тя е била дом на няколко класически поети и философи, включително Теодор, основател на реторическа школа в Рим, и веднъж един поет я нарекъл "нова Атина". Кацнала на великолепен хълм с изглед към долината на река Йордан и Галилейско море, Гадара днес е известна като Ум Каис и се гордее с впечатляваща улица с колонада, сводеста тераса и руините на два театъра. Можете да разгледате забележителностите, а след това да вечеряте на терасата на изискан ресторант със спираща дъха гледка. Ум Каис (Гадара), построен с помощта на зашеметяващи черни базалтови камъни, е бил един от градовете на Декаполис, планиран с римска градска схема. Османското селище върху част от древния град е придобито от Департамента по антиките, който сега провежда няколко проекта за разкопки и консервация на обекта, включително реставрация на главния (западен) театър. Местоположението на Ум Каис е особено важно. Посетителите на обекта могат да видят сирийските Голански възвишения, планината Хермон, Тивериадското езеро и северните палестински равнини.

Йордания

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Изпепелени от слънцето и нажежени до оранжево и червено под арабското слънце, спиращите дъха участъци на Вади Рум в Южна Йордания със сигурност са едно от най-страхотните природни чудеса в региона. Издълбана от скалистите варовикови отвеси, които се издигат и спускат драматично в източните покрайнини на Акаба, известната долина е квинтесенцията на йорданската природа. Огромни скални отвеси от ребра се извисяват на хоризонта; митични петроглифи от древните набатейски народи се крият в кътчетата и шубраците; камили стенат, а катерачи се люлеят на въжета около качулките. Едва ли е изненада, че през 1962 г. това място е избрано за декор на филма "Лорънс Арабски"! Мъртво море си проправя път през сърцето на Леванта в Близкия изток. Най-ниско разположеното и най-соленото от световните океански водни басейни, то е заобиколено от издигащи се планини и пясъчни дюни с цвят на охра, които се отразяват величествено на повърхността, докато арабското слънце пече. Днес целият район на йорданския бряг (западната страна е отвъд границата с Израел) е осеян с плажове и курортни хотели, а южната част на морето е заета от интересни минерални изпарителни басейни, изградени за добив на карналит и калий.

Почивка в Йордания

Йордания 2022

Йордания 2022

Да плуваш в Мъртво море е типично за Йордания. Най-ниската точка на Земята, до която може да се стигне по шосе, този водоем се намира на 418 метра под морското равнище. То на практика свети в интензивен нюанс на аквамарин - особено поразителна гледка на фона на покритите със сол скални первази и безплодните червени планини. Можете да стигнете до забележителностите в района на Мъртво море за около час с кола от Аман. Мъртво море е известно със своята богата на минерали вода. Почитателите на уелнес вярват, че водата има лечебни свойства за кожата. Не планирайте обаче да плувате в кръг - Мъртво море е толкова гъсто и солено, че единственото, което можете да направите, е да плувате на повърхността. Достъпът до Мъртво море е възможен от няколко входни точки, включително от плажа на Аман. А още по-добре е да си осигурите престой в някой от луксозните спа курорти на североизточния бряг на Мъртво море. Те обикновено разполагат с частни зони за бродене, снабдени с кофи с кал от Мъртво море. Една баня с тази червено-кафява кал и кожата ви ще бъде по-мека от всякога.

Йордания със самолет

Според древната традиция планината Небо е мястото, от което Мойсей е видял Обетованата земя, преди да умре, а на 700 метра надморска височина се открива впечатляваща гледка към Светата земя и долината на река Йордан. Според сведенията това е мястото на смъртта и погребението на Мойсей, а църквата с мозайката е връхна точка на посещението. Мястото на покръстването, Витания отвъд Йордан, е сравнително скорошно допълнение към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се смята за първоначалното място на покръстването на Исус и мястото, където е пребивавал Йоан Кръстител. Сюрреалистично е да се намираш до тесните води, разделящи Йордания и Израел, и е обичайно да се видят кръщенета, които се извършват от израелската страна на мястото. Кусейр Амра е отлична спирка на около 70 минути източно от Аман. Добре запазеният пустинен замък от VIII в., построен като кралски пустинен оазис, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради невероятните си фрески.

Йордания със самолет
Йордания на море

Йордания на море

Манастирът, най-големият паметник в Петра, датира от I в. пр. От входа до манастира се стига по дълъг пешеходен маршрут, но да го видите в цялото му величие е достатъчна награда! Малката Петра, много по-малка и по-спокойна версия на основния обект Петра, има сгради, издълбани в пясъчниковата скала. Това е хубава алтернатива на Петра, когато искате да разгледате някое по-тихо и нестандартно място. Горещите извори Маин са поредица от горещи минерални извори и водопади, разположени между Мадаба и Мъртво море, а за водите се твърди, че имат лечебни свойства за болки и страдания. Столицата на Йордания е опияняваща смесица от съвремие и древност и е перфектният баланс между хаотичност и очарование. Древните римски руини на Цитаделата са една от най-известните забележителности в Аман. Откритата в Кулата на Херкулес в Цитаделата на Аман ръка на Херкулес е масивна ръка, която е била част от древна статуя, за която се смята, че е на Херкулес.

Йордания хотели

Добре, така че Зарка едва ли разполага с тотемични археологически руини или страхотни исторически паметници с библейски размери, които се намират на други места в Йордания, но има нещо друго, което привлича пътниците към този земен ексклав на Аман: грубовато, житейско усещане, от което струи модерната енергия на Близкия изток. С течение на годините град Зарка е погълнат от разрастващите се пипала на столицата, но е успял да запази и своя синекурен характер и сега между претъпканите с трафик улички има множество базари и пазари, интересни малки магазинчета за местни храни, чайни и други, които можете да разгледате. Още една от вековните спирки по завоите на Кралската магистрала, Маан сега се намира на границата между старото и новото. На юг от прашния, изгорял от слънцето град в пустинята, който може да се види днес, все още се намират останките на много по-старо селище. Смята се, че те датират още от времето на набатейците, а Маан е представлявал преден пост, отдалечен от Петра и столицата. Маан служи и като добра спирка в южната част на Йордания; идеален за пътници, които се отправят към Египет, Израел и Червено море.

Йордания със самолет
Йордания Мистрал Травел

Историческият град Аджлун, който доминира над зелените и вълнообразни хълмове на Северна Йордания, днес е само едно разпръснато селце и махали. Всички тези по-малки селища са слепени от извисяващите се върхове на известния замък Аджлун, който определено е основната причина повечето хора да се стичат по тези места. Тази могъща цитадела на старите мюсюлмански династии се намира на гордо място, на хребета на Джабал Аджлун, над вадите, които заобикалят върха. Сега е възможно да се изкачите до старите порти и да влезете във вътрешните дворове. Вътре е разположена обширна изложба, която разказва за многото господари, които замъкът е имал през вековете. Ирбид процъфтява благодарение на изключително престижния си университет - прочутия университет Ярмук - и на цял куп други известни висши учебни заведения. Следователно атмосферата тук е безспорно оживена и младежка, а жителите на този оживен северен град се гордеят с репутацията си на напредничави и по-нестандартни хора. През последните години се наложиха и теориите, че тук някога се е намирал един от древните Декаполи (един от десетте големи града в римския Изток), а в местния музей има много интересни реликви и археологически доказателства в тяхна подкрепа.

Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

Най-доброто време за посещение на Йордания е през пролетта и есента, когато дните са топли, с температури до 20 градуса, а нощите са хладни. Този климат е приятен и идеален за опознаване - не е прекалено горещо за разходки в природните резервати, а флората и фауната са в изобилие.

Град Петра, столица на набатейските араби, е един от най-известните археологически обекти в света, разположен на 240 км южно от столицата Аман и на 120 км северно от черноморския град Акаба.Чудото на света Петра е несъмнено най-ценното съкровище и най-голямата туристическа атракция на Йордания и се посещава от туристи от цял свят.

На 6 декември 1985 г. Петра е обявена за обект на световното културно наследство, също така Петра е избрана от списание "Смитсониън" за едно от 28-те места, които трябва да посетите, преди да умрете.

Известен със своето очарование и древно културно наследство, Петра отбелязва постиженията на една впечатляваща цивилизация - набатейските араби, които перфектно са издълбали града в планините. Той е бил смятан за най-важното стратегическо място като връзка и точка на сближаване между Арабския полуостров на юг и Леванта на север, с далечната страна Китай и със сърцето на Европа.

Времето в Йордания се определя от арабското стандартно време (AST) (UTC+02:00), като през летните месеци се измества с един час (UTC+03:00).

Климатът в Йордания обикновено е субтропичен и сух, с доста студени зими поради надморската височина и слънчеви лета, които са горещи, но отчасти се влияят и от надморската височина. Всъщност по-голямата част от Йордания е заета от плато, чиято надморска височина е между 700 и 1200 м. (2 300 и 3 900 фута). Платото е прекъснато само на запад от тясната долина на река Йордан, която слиза дори под морското равнище и има по-високи температури, с мека зима и много горещо лято. В южната част също има планини, чиято кулминация е Джабал Ум Дами, висок 1854 м. (6083 фута).

В Йордания валежите обикновено са оскъдни и се случват от ноември до април, като максимумът им е през зимата, между декември и февруари. По-голямата част от страната е пустиня, докато северозападната част е полупустиня, а някои части от нея, разположени на височина над 1000 м, са дори доста зелени. От ноември до март понякога се случват по-интензивни от обичайното и концентрирани във времето дъждове, като в тези случаи речните корита, наречени вади, които през по-голямата част от годината остават сухи, могат внезапно да се напълнят и да затруднят придвижването.

Международното летище Queen Alia International Airport (QAIA) е удобно разположено на 50 минути от историческия център на Аман и е основното летище в Йордания, обслужвано от най-големите световни авиопревозвачи.